Geplaatst op

Uitvaartondernemers – Crematieovens

Crematorium Zoomstede en Zegestede beschikken over dezelfde crematieovens. Voor beide crematoria geldt dat een kist maximaal 105 cm breed, 68 cm hoog en 260 cm lang mag zijn, inclusief handvatten en deksel. Het gewicht van de kist met overledene mag maximaal 350 kg zijn. Wanneer het gewicht van de kist en de overledene tezamen meer bedraagt dan 250 kg, dient u dit uiterlijk één werkdag voor de crematie te melden aan de Stichting.

Implantaten met batterijen:
Naast de pacemaker is er de laatste jaren een aantal apparaten bijgekomen die in het lichaam geplaatst worden met een batterij:

  • IAD, een interne defibrillator
  • ICD, een interne cardioversie defibrillator
  • Neurostimulator
  • Interne hartritme monitor
  • Elektronische pijnbestrijding Dit is geen complete opgave en er komen nog steeds nieuwe technieken bij.

De Micra Pacemaker is hierop een uitzondering. Deze nieuwe pacemaker is 93% kleiner dan andere pacemakers, heeft geen stimulatiebegeleidingsdraad en wordt rechtstreeks in het hart geplaatst. Deze pacemaker vormt geen gevaar tijdens de crematie en mag dus in het lichaam blijven.

Het uitdrukkelijk advies is om al deze implantaten te verwijderen voor de crematie. Ze bevatten allemaal dezelfde batterijtechniek, welke schadelijk kan zijn. Het verzoek aan u om hiervoor zorg te (laten) dragen. Radionucliden (Jodium therapie 1-125-implantaat) en of een gipsomhulsels dienen ook verwijderd te zijn. Sieraden van de overledene dienen te zijn verwijderd, vóórdat de kist in het crematorium/ op de begraafplaats arriveert. Het is niet mogelijk om na de crematie/begraving restanten van edelmetalen of chirurgisch staal te retourneren.