Crematoria zoeken figuranten
Geplaatst op

Nep-uitvaart met nep-nabestaanden: crematoria zoeken figuranten

De crematoria in Roosendaal en Bergen op Zoom hebben deze zomer een bijzonder bijbaantje. Ze zijn namelijk op zoek naar vijftig serieuze figuranten die een nep-uitvaart willen bijwonen voor een fotoreportage. “Maar je hoeft niet echt te huilen hoor”, zegt directeur Annette van de Meene van Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom en Zegestede.

Geschreven door: Robert te Veele, omroep Brabant

De crematoria willen laten zien wat de mogelijkheden zijn voor een laatste afscheid. Daarbij is het natuurlijk niet gepast om foto’s van echte uitvaarten te gebruiken. Van de Meene: “De meeste crematoria worden daarom als lege hulzen gefotografeerd. Wij willen de beleving en het gevoel in een verdrietige situatie beter in beeld brengen.”

Echte eisen worden niet gesteld voor de bijzondere fotoreportage. “Jong, oud, dik, dun, groot of klein, iedereen is wat ons betreft geschikt om in de crematoria op de foto te gaan. En er mag ook best gelachen worden, want een condoleance of een anekdote gaan in het echt ook vaak gepaard met een lach en traan.”

“We willen een buitengewone herinnering vastleggen.”

En daar zijn een hoop mensen voor nodig. “Als je in onze aula’s op de eerste bank tien mensen neerzet, geeft dat toch nog steeds een leeg gevoel.” Naast de oproep voor tientallen figuranten heeft de uitvaartdirecteur ook professionele fotomodellen ingehuurd. “Maar het moet allerminst een gestileerd plaatje met alleen modellen worden.”

“Wij krijgen per jaar 180.000 gasten over de vloer. We vinden het belangrijk dat de fotosessie al die mensen vertegenwoordigt”, legt de directeur uit. “Een ongewoon moment met gewone mensen een buitengewone herinnering creëren. Dat willen we vastleggen.”

Een kist midden in de aula of juist op schouders gedragen. Voor de fotoreportage zijn verschillende scenario’s geschreven waarvoor geschikte figuranten worden uitgekozen. Zo is er een ‘standaard’ uitvaart van een ouder iemand waarbij alleen de familie aanwezig is. Daarnaast is er een setting met een jongere overledene. Daarbij spelen straks ook jongere figuranten een rol.

“Het is een crematorium, geen dagje uit.”

Deelnemers moeten er niet op rekenen dat ze doorbreken als fotomodel. “Sommige mensen zullen niet herkenbaar of ietwat vaag op de achtergrond in beeld komen”, waarschuwt Van de Meene alvast.

Mensen die graag de overledene willen ‘naspelen’ moeten ook teleurgesteld worden. De kist blijft namelijk leeg. “De foto’s worden met respect voor de omgeving gemaakt. Het is en blijft een crematorium en het is geen dagje uit.”

De fotoshoots in Roosendaal en Bergen op Zoom vinden plaats in de week van 22 augustus. Deelnemers kunnen met een korte rondleiding in de stemming komen. En als dank voor hun inzet krijgen ze een hapje en een borrel aangeboden. Ze hoeven het dus niet voor een ouderwets plakje cake te doen. “Maar dat staat ook al een tijd niet meer standaard bij ons op de kaart hoor”, zegt directeur Van de Meene met een lach.

Belangstellende voor de figurantenrol kunnen zich aanmelden via het mailadres secretariaat@SCBZZ.nl van Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom en Zegestede. Graag erbij vermeldden op welke dag u aanwezig kunt zijn.

Voor alle mensen die meedoen gaat er een bedrag naar  de volgende goede doelen: KWF Kankerbestrijding,  Lichtjes op Oorlogsgraven, Colsensation en Stichting Stofwisselkracht.

Opname dagen

Maandag 22 augustus 2022
Crematorium Zoomstede
Mastendreef 5
4623RE Bergen op Zoom

Dinsdag 23 augustus 2022
Crematorium Zegestede te Roosendaal
Rucphensebaan 93a
4706 PH Roosendaal

Woensdag 24 augustus 2022
Afscheidslocatie De Vier Jaargetijden
Rucphensebaan 95
4706 PH Roosendaal