Allerzielen Bergen op Zoom trekt veel volk: ‘De herinneringen aan vroeger komen vanzelf’
Geplaatst op

Allerzielen Bergen op Zoom trekt veel volk: ‘De herinneringen aan vroeger komen vanzelf’

BERGEN OP ZOOM – In Bergen op Zoom weten ze hoe je de dood moet aankleden. Met fakkels, kaarsen en muziek trekt de belevenistocht tijdens Allerzielen ook dit jaar veel belangstelling. Jong en oud trekt in een sliert over de begraafplaatsen aan de Mastendreef en steekt een kaarsje aan bij de graven, urnen en foto’s van weggevallen geliefden.
Timo van de Kasteele  Laatste update: 11:51 Bron: BN DeStem
Tientallen kaarsen flikkeren in het schemerlicht. De vlammen van de fakkels dansen willekeurige op het ritme van de wind. Paarse neonverlichting geeft de begraafplaatsen iets gemoedelijks. In crematorium Zoomstede is de bijeenkomst net afgelopen. Mensen praten na. Zijn onder de indruk van het verhaal van Jasper Kunstt. Die herinneringen ophaalde aan zijn zus Sofie, die op 30-jarige leeftijd aan borstkanker overleed.

Kracht uithalen

,,Hopelijk halen de mensen die hier vanavond aanwezig zijn een beetje kracht uit dit verhaal”, zegt Bouke van Hooijdonk, de weduwe. Het is voor het eerst na de crematie van Sofie, dat Van Hooijdonk terug is op de begraafplaats. ,,Herdenken doe ik iedere dag. Daar heb ik niet speciaal een avond als deze voor nodig. In mijn gedachten praat ik nog regelmatig tegen Sofie. Ze stond heel positief in het leven. En dat is precies wat mijn schoonbroer Jasper vanavond wilde meegeven aan de bezoekers.”

Allerzielen is van oorsprong een rooms-katholieke traditie. De oude kerkleer gaat ervan uit dat de ziel van elke gelovige zondig is en na het overlijden in het vagevuur belandt. Daar moeten de zonden worden overdacht, voordat de hemelpoort open gaat. Het verblijf in het vagevuur kun je als goede katholiek verkoren door op dagen als Allerzielen met gebeden de schulden van de dode te verlichten.

Kennismaking

Het gebed heeft inmiddels plaatsgemaakt voor samenzang, lezingen en het samen lopen van een lichtjesroute. Voor Roosendaler Christ Dielissen is het een eerste kennismaking. Hij is samen met zijn zus Thea en zwager Rien. ,,Indrukwekkende bijeenkomst. Vooral dat verhaal over Sofie. Dat zet je aan het denken. En dan moeten we feitelijk nog maar beginnen aan de tocht. Bij binnenkomst ziet het er al schitterend uit, die fakkels en lichtjes.”

Dielissen komt voor zijn ouders, die zijn uitgestrooid over de begraafplaats. ,,We zeggen altijd tegen elkaar: dat stukje bos is van ons.” Herdenken doet hij niet alleen tijdens Allerzielen. ,,Als we er met de auto of fiets langsrijden komen de herinneringen aan vroeger vanzelf.”