Praktische Zaken
Benodigde informatie bij aanmelding
Bij de eerste telefonische opdracht voor het reserveren van de crematie/begrafenis/condoleance zullen de volgende gegevens aan u worden gevraagd:
- naam en geslacht van de overledene;
- dag, datum, tijd en locatie van de plechtigheid;
- of verlenging van de beschikbare tijd gewenst is;
- of er een kerkdienst vooraf gaat aan de plechtigheid;
- een globale inschatting van het aantal te verwachten personen;
- of de plechtigheid in besloten kring plaatsvindt;
- of het wel of niet is toegestaan om informatie aan derden te verschaffen.
- of er overige wensen zijn waar wij alvast rekening mee kunnen houden, zoals het meegaan naar de crematieruimte of een livestream;
- indien sprake is van een begraving, het een begraving of bijbegraving betreft (graflocatie).

Openingstijden
Voor het reserveren van een plechtigheid zijn onze crematoria en de begraafplaats dagelijks van 08.00 uur tot 22.00 uur telefonisch bereikbaar op 0164 – 74 54 21.
De afdeling Nazorg & Gedenken is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 uur tot 16:30 uur op 0164-745422
De administratie is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 16:30 uur op 0164-745424.
De administratie is gevestigd te crematorium Zoomstede, Mastendreef 5, 4623 RE te Bergen op Zoom
Aangifte van overlijden
Een niet-natuurlijke dood
Indien sprake is van een niet-natuurlijke dood moet de ambtenaar van de burgerlijke stand vooraf “een verklaring van geen bezwaar” van de Officier van Justitie ontvangen.
Overlijden in het buitenland (met uitzondering van Beneluxlanden)
Is de overledene overleden in het buitenland en valt het land onder het Verdrag van Strassbourg dan zijn de volgende zaken van toepassing:
- Laissez-passer (ook wel lijkenpas genoemd) dient bij het lijk aanwezig te zijn bij aankomst in Nederland (wordt afgegeven door de staat van vertrek).(In Nederland wordt deze lijkenpas afgegeven door de burgemeester van de gemeente waar de akte van overlijden is ingeschreven);
- Opdrachtformulier voor crematie/begraven;
- Verlof tot verbranding/verlof tot begraven, afgegeven door de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente alwaar de crematie/begraving plaatsvindt.
Overlijden in een Beneluxland
Indien de overledene overleden is in een Benelux-land is een verlof tot crematie/verlof tot begraven nodig en tevens een verlof tot vervoer afgegeven in de gemeente van overlijden én dient op het verlof vermeld te staan waar de overledene gecremeerd/begraven wordt.

Benodigde formulieren
Het opdrachtformulier
Het opdrachtformulier ontvangen wij graag, volledig ingevuld en ondertekend door de opdrachtgever van de crematie/begrafenis/condoleance én door de uitvaartverzorger, uiterlijk de dag vóór de plechtigheid om 09:00 uur. Is de plechtigheid op maandag dan graag het opdrachtformulier op de voorafgaande vrijdag, vóór 14:00 uur toesturen.
Het opdrachtformulier kunt u hier downloaden
Verlof tot cremeren/begraven
Het (digitaal) verlof tot cremeren/begraven, afgegeven door de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente van overlijden.
Registratieformulier
Het registratieformulier, met daarop de namen, de data van geboorte en overlijden en het registratienummer van de overledene. Het registratienummer op het registratieformulier moet corresponderen met het nummer aangebracht op de buitenzijde van de kist of omhulsel (de medewerkers zijn verplicht om dit te controleren). Indien dit registratienummer op het opdrachtformulier is genoteerd, is geen apart registratieformulier nodig.

Aankomst rouwstoet
Om uw familie gastvrij te ontvangen, de aula gereed te zetten en de wensen van de familie nog eens na te lopen verwachten wij de rouwstoet maximaal 30 en minimaal 10 minuten voor de gereserveerde aanvangstijd.
Eucharistievieringen
Conform de afspraken met Bisdom Breda zijn Eucharistie- en communievieringen in de aula’s van de crematoria en in de aula van de begraafplaats niet toegestaan.
Voor overige diensten die door pastores worden begeleid zijn voorzieningen aanwezig zoals kazuifels, stola’s, wijwater, wierook enz.
Wierook
Wierook is alleen toegestaan tijdens de laatste plechtigheid van die dag. De wens om hiervan gebruik te maken dient bij het reserveren van de dienst kenbaar gemaakt te worden.

Mee naar de crematieruimte

Crematieovens
Crematorium Zoomstede en Zegestede beschikken over dezelfde crematieovens. Voor beide crematoria geldt dat een kist maximaal 105 cm breed, 68 cm hoog en 260 cm lang mag zijn, inclusief handvatten en deksel. Het gewicht van de kist met overledene mag maximaal 350 kg zijn. Wanneer het gewicht van de kist en de overledene tezamen meer bedraagt dan 250 kg, dient u dit uiterlijk één werkdag voor de crematie te melden aan de Stichting.
Implantaten met batterijen:
Naast de pacemaker is er de laatste jaren een aantal apparaten bijgekomen die in het lichaam geplaatst worden met een batterij:
- IAD, een interne defibrillator
- ICD, een interne cardioversie defibrillator
- Neurostimulator
- Interne hartritme monitor
- Elektronische pijnbestrijding Dit is geen complete opgave en er komen nog steeds nieuwe technieken bij.

Kisten
Een kist van hout is het meest geschikt voor de crematie. In principe zijn alleen kisten toegestaan die door de kistencommissie van het LVC zijn goedgekeurd.
Klik op deze link voor de lijst van kistencommissie.
Zaken die nooit in een kist/opbaarplank mogen zijn:
– glas (flessen, spiegel, etc.)
– papier/karton (let op de vulling in binnenbekleding)
– urnen met as (mens of huisdier)
– elektronica en met name elektronica voorzien van accu’s
Indien je de wens hebt om zelf een kist te maken voor jouw dierbare, informeer dan vooraf naar de eisen en regels, wij adviseren je dan graag.
Crematie/begraving zonder kist
De mogelijkheid bestaat een overledene op een zogenaamde opbaarplank, te cremeren/te begraven.
Praktische informatie voor uitvaartbegeleiders
Voor meer informatie over onze vestigingen, richtlijnen en gebruiken kun je op onderstaande link drukken.
Huisdieren en hulphonden
In onze crematoria zijn (hulp)honden ook van harte welkom. Indien de directe nabestaanden graag hun hond mee willen nemen naar de plechtigheid, is dit mogelijk. Wij zorgen ervoor dat ook voor hem of haar een ‘glaasje’ water gereed staat.
Veelgestelde vragen
Wierook is alleen toegestaan tijdens het laatste afscheid van die dag. De wens om hiervan gebruik te maken dient u bij het reserveren van het afscheid kenbaar te maken.
Het tijdig beschikken (48 uur voor uw komst) over uw horeca wensen, helpt ons enorm bij het treffen van de juiste voorbereidingen. Zo kunnen we tijdig onze bestellingen doen en de personeelsbezetting afstemmen op uw wensen en gezelschap.
Om ons goed op uw komst voor te bereiden, dienen wij tenminste 24 uur voor uw komst over deze gegevens te beschikken. Indien het afscheid op maandag plaats vindt dan graag vrijdag uiterlijk voor 14.00 uur aanleveren.
Ja dat kan. Wanneer u vrijblijvend van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, dan dient u dit op het opdrachtformulier expliciet aan te geven. U kunt dan tot 30 dagen na het afscheid de opname bestellen. Indien u geen opname wenst, wordt de registratie na deze periode verwijderd. Wanneer er geen toestemming is gegeven voor het maken van een opname dan wordt deze niet gemaakt en kan deze dus ook niet op een later tijdstip worden besteld.
U kunt verschillende bestemmingen geven aan de bloemstukken. Deze kunt u direct op het graf leggen of mee naar huis nemen. Het is ook mogelijk de bloemstukken bij de rustplaats van een andere dierbare weg te leggen of ze te doneren aan een kerk. Wanneer u geen bestemming heeft voor de bloemen plaatsen wij deze op een speciaal daarvoor ingericht bloemenmonument.
De uitvaartkist moet voor crematie geschikt zijn.
Een volledige lijst van goedgekeurde kisten vindt u op de site van de LVC (www.lvc-online.nl/materialenlijst)
De kist mag maximaal 105 cm breed, 68 cm hoog en 260 cm lang zijn dit is inclusief handvatten en deksel. Het gewicht van de kist met overledene tezamen mag maximaal 350 kg zijn. Bij aanmelding graag altijd vermelden indien het geen standaard kist betreft en/of dat het om een zwaar lichaam gaat.
Graag voorafgaand aan de komst naar het crematorium hierover overleg.
De mogelijkheid bestaat een overledene op een zogenaamde plank, voorzien van een vlakke onderkant, met een opstaande rand, te cremeren/te begraven. Er mogen geen lichaamsdelen zichtbaar zijn. (lijkwade verplicht)
Er mag geen glas in of aan de kist zijn aangebracht. De bril dient (bij een crematie) van de overledene te zijn verwijderd. Er mogen geen mobiele telefoons, producten met een accu en andere schadelijke niet-lichaamseigen artikelen in de kist worden meegegeven. Urnen van overleden personen of huisdieren mogen ook niet in de kist. Losse bloemen of enkele tekeningen mogen wel met de overledene mee worden gegeven. Bij een crematie worden sierschroeven, handgrepen, zijstangen en dergelijke gerecycled. SCB Zoom- en Zegestede adviseert de kist te (laten) voorzien van beslag dat vanaf de buitenzijde van de kist eenvoudig te verwijderen is.
De pacemaker zou schade aan de oven kunnen veroorzaken omdat de batterijen kunnen exploderen.
Na een crematie blijven metalen achter. Dit kunnen schroeven zijn van de kist, edelmetalen of chirurgisch staal. Deze hoogwaardige metalen worden uit de as verwijderd en opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf (OrthoMetals). De opbrengsten gaan naar het Dr. C.J. Vaillant Fonds, het Goede Doelen Fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria, dat hiermee goede doelen en initiatieven ondersteunt. Sinds 1997 heeft het fonds een groot aantal goede doelen ondersteund, waaronder het Koningin Wilhelminafonds, Stichting De Opkikker, Stichting Lieve Engeltjes, Stichting Onderzoek Stofwisselingsziekten, Nierstichting Nederland, KNGF Geleidehonden, Stichting Achter de Regenboog, Villa Pardoes, MS Research en verschillende hospices.